Fuji Film Magazine (Dutch only).


Onlangs verscheen er in het Fujifilm Magazine een mooi interview over ons werk en ons leven:

Zuijderwijk/Vergouwe

‘We zijn overtuigd dat we anders om moeten gaan met de natuur’

Het kunstenaarsechtpaar Maaike Vergouwe en Daan Zuijderwijk kent elkaar al sinds ze beiden een opleiding volgden op de AKV|St.Joost. Rond 2006 begonnen ze samen te werken. We spraken met Daan over het werk wat ze maken, de relatie tussen mens en natuur, het ambassadeurschap voor Fujifilm en meer.

Een echtpaar dat samenwerkt aan kunst, zie je niet heel vaak.

Niet vreemd, want iedereen, en zeker kunstenaars, hebben een zekere opvatting over hoe te werk te gaan. Toch komt de samenwerking tussen Maaike en Daan heel natuurlijk tot stand. 'Onze samenwerking is eigenlijk heel natuurlijk voortgevloeid uit het autonome werk wat we steeds meer gingen maken naast de opdrachten die we deden', trapt Daan af. 'We hebben heel lang op een schip gewoond waarmee we door Nederland vaarden. Op een gegeven moment lagen we in Vinkeveen. Ik kreeg veel opdrachten, maar was daar wel een beetje op uitgekeken. We probeerden meer autonoom werk te maken. We wilden qua fotografie terug naar het meer inhoudelijke

werk. Omdat we allebei fotograaf zijn, was het logisch dat we dit deelden en bespraken. We maakten werk waarbij we ons schip betrokken en de plassen opgingen om foto's te maken. Heel leuk om te doen. Zo hingen we een lamp op aan de giek van het schip. Op die manier veranderde de omgeving eigenlijk in onze fotostudio. Van hieruit groeide onze samenwerking heel natuurlijk. Dat zijn we vervolgens ook zo naar buiten gaan brengen.'

Mens en natuur

Centraal in het werk van het echtpaar staat de natuur en de relatie hiervan met de mens. 'We hebben altijd al interesse gehad in de natuur', verklaard Daan. 'Maar het is niet iets wat we expres opzochten. We wilden gewoon autonoom werk maken. We gingen nadenken over ideeën die erg dicht bij ons lagen. Als we om ons heen keken, keerde de natuur als interessegebied steeds terug. Grappig genoeg hadden we zelf nooit bedacht om natuur als thema te nemen voor ons werk. Het is ook moeilijk om hier in eerste instantie een goede vorm voor te vinden. Maar op een gegeven moment zijn we het gewoon gaan doen en groei je er vanzelf in terwijl je tegelijkertijd

je eigen stijl vindt in het werk wat je maakt. Concreter gezegd: in ons werk halen we thema's naar voren, kleine verhalen die we proberen te visualiseren.'

'Waar het ons dan precies om gaat, is de fascinatie van de mens voor natuur. We zien natuur als een soort blanco bladzijde waarbij we heel veel kunnen leren over onszelf simpelweg door naar de natuur te kijken. Natuur is zo innig verbonden met de mens en is overal in aanwezig.'

‘Wel zijn we er van overtuigd dat we anders om moeten gaan met de natuur en er anders naar moeten kijken. Daarom zijn we ook op reis gegaan met onze kinderen om aan hen de wereld te laten zien, ze bewust te laten worden hoe om te gaan met de natuur en onze interactie met de wereld.'

Projecteren

Een specifieke interesse van Daan zijn projecties. Figuurlijk in de zin dat hij interesse heeft in hoe mensen hun eigen gedachten, ideeën, wensen en verlangens projecteren op onze directe omgeving. Maar ook letterlijk, wat zich uit in specifieke projecten. Daan: 'Dat vertaal ik soms naar letterlijke projecties. Neem bijvoorbeeld hoe we natuur proberen te begrijpen door dit op en in te delen, er segmenten van te maken.' 'Dat komt terug in onze fotoseries. Bij het laatste project wat we hebben gedaan zijn we het landschap met laser in gaan delen in lijnen. Als je dat onder verschillende hoeken doet, krijg je continu andere landschappen.

Dat lijkt heel erg op hoogtelijnen op een kaart en heeft alles te maken met indelen en het logisch sorteren van onze omgeving. Het is een vorm van projectie. Dat is waarom ik fotografie ook prettig vind: het zijn momenten die je vastlegt, ook al maken wij er soms een wat langer moment van. Het blijft echter ook vluchtig en dat vind ik heel tof, want het relateert aan zoveel dingen in het leven die tijdelijk en vluchtig zijn.'

Camera van Fujifilm

Daan en Maaike zijn op zoek naar specifiek materiaal om mee te

werken om precies hetgeen te maken wat ze willen met een bepaald niveau aan kwaliteit. 'We hebben dan ook lang gezocht naar de geschikte materialen. Laten we eerlijk zijn: mensen betalen geld voor een print, dus die moet kwalitatief echt goed zijn. Dat is de reden dat we voor een specifieke partner hebben gekozen,The Final Art Print in Bussum. Zij leveren geweldige kwaliteit. Zo hebben we ook heel lang gewacht met digitaal omdat de kwaliteit hiervan niet voldoende was voor ons. Wat we maken manipuleren we niet, we doen het in één opname. Hier is veel voorbereiding voor nodig en is lastig om goed terug te zien op film. We hebben de laatste jaren met meerdere camera's gewerkt om dingen uit te proberen, maar veel geld voor een camera betalen terwijl deze niet doet wat je wilt, dat wilden we niet. We hielden dus de boot af en wachtten rustig af.'

'Tijdens een tentoonstellingen, vorig jaar, sprak ik een collegafotograaf van het Parool, Mark Kohn, die me liet zien wat hij kon met een camera van Fujifilm, de GFX 50s. Zo maakte het extrapoleren naar grotere bestanden ontzettend veel indruk. Er zijn wel grenzen natuurlijk en je moet goed opletten hoe je diafragmeert, maar als je de camera juist instelt, is het ongelofelijk hoe goed die bestanden blijven. Daarnaast ontdek je dat er heel anders is nagedacht over de camera. Het klopt helemaal.'

Procesverandering

Het werken met camera's van Fujifilm heeft de aard van het werk van Daan en Maaike niet veranderd, maar het proces waarmee uiteindelijke werken tot stand komen wel degelijk. Daan legt uit: 'We reizen rond en vinden een plek waar we ons toe aangetrokken voelen. Dan blijven we er een tijdje. Dan proberen we allerlei dingen en start je zeg maar het proces. Voorheen schetsten we wel met een klein cameraatje. Maar nu kun je op hoge resolutie kijken wat je gaat en wilt doen. Het gaat zoveel sneller. Dat je een goed beeld hebt gevonden

en die ook echt kan gebruiken. Dat is fantastisch. De ontwikkeling van idee naar uiteindelijk resultaat is veel korter geworden.'

Ambassadeur

Maar hoe zijn Daan en Maaike uiteindelijk ambassadeur van Fujifilm geworden? 'We waren dus al enthousiast over de camera van Fujifilm. Toen hadden we vorig jaar een interview voor Fotolab Kiekie in Amsterdam. Daar hadden we een leuk interview met het magazine wat ze maken. Zij brachten ons op het pad van Fujifilm door ons te vragen hoe wij ondersteund zouden kunnen worden. Wij kozen dus voor de camera van Fujifilm. Zo raakten we in contact met hen en werden we uiteindelijk ambassadeur. Het geeft ons de mogelijkheid om direct in contact te komen met Fujifilm. Ons enthousiasme voor hun camera koppelden we terug, wat overigens ook wel belangrijk is. Als wij niet achter het ambassadeurschap zouden staan, zouden we het ook niet doen.

Recente berichten