Bye Bye Burgerlijk bestaan

Publicatie Sabato Magazine

Tekst door Nathalie Helsen

De fotografen Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe trekken al jaren door Europa, waar ze de natuur poëtisch portretteren. De drie dochters en de hond komen gewoon mee.

Zestien jaar geleden deden Maaike Vergouwe en Daan Zuijderwijk exact dat waar iedereen, verveeld in een grijze file, sakkerend voor een kapotte koffieautomaat, alweer de verkeerde kassarij gekozen in de supermarkt, weleens van droomt: ze pakten hun biezen en zwaai- den een doordeweeks bestaan adieu. De Nederlanders leerden elkaar kennen op de kunstacademie van Breda. Hij had een tjalk - een oud zeilend vrachtschip voor de binnen- wateren - gerestaureerd en in plaats van een vaste aanmeerplaats te zoeken, groeide bij het koppel een avontuurlijker plan. ‘Als je de idee van een vaste plek loslaat, draai je een knop om’, zegt Zuijderwijk, die sinds 2004 zowat op ‘permanent vacation’ is met Vergouwe. Niet mee met de backpackers naar Australië of Zuid-Amerika, maar dichter bij huis: eerst meer dan tien jaar per boot langs de Nederlandse wateren, vervolgens per camper en intussen met drie dochters tussen drie en ze- ven en een hond erbij door Europa: Zweden, Noorwegen, Italië, Schotland. ‘Hoe meer je van het continent ziet, hoe meer je beseft dat er nog zoveel te zien is, en dat je zo weinig weet.’

Dreigende spierballen

Maar iemand moet de kost toch verdienen, riposteert u misschien in die grijze file of aan de kapotte koffieautomaat? De natuurfoto’s op deze pagina’s zijn het resultaat van interacties tussen Zuijderwijk, Vergouwe en de natuur. En het is hun kostwinning dankzij de verkoop van foto’s, expo’s en boeken. Tijdens de Nederlandse boottochten portretteerden ze bermgewassen en bomen als waren het details van Holland- se schilders uit de gouden eeuw. Mettertijd evolueerde hun beeldwerk naar imposantere taferelen. In ‘European Encounters’ fonkelen fragiele lichtjes in robuuste landschappen. Dankzij lange sluitertijden en een laserpen verrijzen in ‘Mapping’ nieuwe rotspatronen.

‘Het materieel waarmee we werken, is eenvoudig’, zegt Zuijderwijk. ‘De effecten kunnen ook digitaal, maar dan is het de- zelfde interactie met de natuur niet meer.’ En daarom gaat het: om je nietig te durven voelen tegenover de natuur, te weten dat jij de wetten alleen te volgen hebt en dat de natuur dan nog haar spierballen dreigend kan rollen. ‘Zoals die keer toen de storm door de camper raasde in Italië’, herinnert Vergouwe zich. ‘Of die keer per zeilboot richting Stockholm, toen we op zee onze grens bereikten.’

Google Maps

Zuijderwijk en Vergouwe hebben altijd van fotografie geleefd. ‘Na de kunstacademie fotografeerden we veel in opdracht’, zegt Zuijderwijk. ‘Dat was voor mij vanaf 1997, en voor Maaike vanaf 2000. Vanaf 2011 gingen we ons toeleggen op autonoom werk en zijn we de fotografieopdrachten gaan afbouwen

De eerste jaren viel het niet mee om te leven van de vrije fotografie. Je moet enorm investeren in exposities en in het maken van werk zonder dat er meteen iets in de plaats komt. Toch was het fijn om werk te maken zonder concessies en realiseerden we ons dat het allemaal voor de lange termijn is. We hebben allerlei baantjes gehad om te kunnen rondkomen, maar sinds 2015 leven we helemaal van onze fotografie. Het mooie is dat ons netwerk groter wordt en dat kunstkopers en verzamelaars ons steeds beter weten te vinden.’

Vandaag fotografeert vooral Zuijderwijk, terwijl Vergouwe zich in eerste instantie bekommert om de day-to-day business van het reizen met een vijfkoppig gezin. ‘Ik ontwikkel los van de landschappen concepten die ik vertaal in een technische aanpak’, zegt Zuijderwijk. ‘Wanneer we op reis gaan, zoek ik vooral naar plekken en landschappen waar ik die concepten zou kunnen uitvoeren. Ik gebruik daarvoor onder meer Google Maps, maar toch blijkt het van achter de computer moeilijk in te schatten of een plek geschikt is om er te werken en een tijdje te leven met ons gezin. Dus reizen we in de praktijk rustig rond tot we de juiste plek vinden waar alles klopt. En ja, tot nog toe hebben we enkele geweldige plekken gevonden.’

Op dit ogenblik vind je de familie Vergouwe-Zuijderwijk, hond incluis, tijdelijk in de buurt van Amsterdam, waar ze een kleine vrachtwagen tot rijdend huisje ombouwen. Want denken aan een vaste stek doen ze wel als de dochters daar ooit behoefte aan zouden krijgen. ‘Heel veel mensen vragen ons wanneer de vrachtwa- gen klaar zal zijn, waar we straks naartoe trekken en wanneer we zullen terugkomen’, zegt Zuijderwijk. ‘Met dat tijdsbesef zijn we echter helemaal niet meer bezig. Ik kan er perfect mee leven dat we niet weten waar we over drie weken zullen zijn.’ Alleszins niet in een hal bij een kapotte koffieautomaat.

Recente berichten